Een vernieuwde norm voor eiwitinname
Opdrachtgever: Jovanka Vis van het Voedingscentrum
Expertbegeleiders: Paul Hulshof werkzaam bij Wageningen University of Research
Leon de Jonge werkzaam bij Wageningen University of Research
Yvonne van der Schouw werkzaam bij Universitair Medisch Centrum Utrecht
Opdracht: Onderzoek of er een manier is waarop de huidige eiwitnorm kan worden aangepast, zodat deze toereikend is voor een toekomstige wereld waarin mensen meer plantaardig eten
Team: Elsa van Leeuwen en Christiaan Terpstra
Bètawereld: Voeding & Vitaliteit
Hoofdcompetentie: Doorzetten
Eindproducten: Een advies voor het Voedingscentrum over welke elementen van de norm zouden moeten worden aangepast
Kwaliteiten volgens teamleden: Verslag leggen en plannen & organiseren
Toelichting: Ik heb me richting het einde van dit project voornamelijk bezig gehouden met het maken van het verslag en ervoor te zorgen dat het hele team wist wat er verwacht werd. De planning ging niet altijd helemaal zoals we hadden voorzien, vanwege de vele tegenslagen die we hebben ervaren dit project. Toch hebben we niet opgegeven en heb ik elke keer weer een nieuwe planning gemaakt.

Gedurende dit project hebben we verschillende stappen gezet om tot een goed en passend advies te komen. Ten eerste hebben we een consumentenonderzoek uitgezet, wat door 301 mensen is ingevuld. In dit onderzoek hebben we gekeken naar de huidige kennis van mensen over eiwitten en de huidige eiwitnorm. Hieruit bleek dat de kennis van mensen over eiwitten best prima is, maar dat vrijwel niemand wist wat de huidige eiwitnorm inhoudt. Naast het verbeteren van de norm zal er dus moeten worden gewerkt  aan de bekendheid van de eiwitnorm onder de mensen. Daarnaast is er een praktisch onderzoek gedaan waarin is gekeken naar de verteerbaarheid van losse aminozuren en een aantal producten. Wilt u meer lezen over dit onderzoek? Lees dan vooral ons onderzoeksverslag, wat u onderaan deze pagina kunt vinden. Ten slotte is er gekeken naar mogelijke aanpassingen aan de eiwitnorm om ervoor te zorgen dat deze meer toereikend is, er is onder andere gekeken naar stikstofverliezen en de te hoog ingeschatte inname van eiwitten. Als u benieuwd bent naar de uitkomsten, raad ik u aan om ons onderzoeksverslag te lezen wat onderaan de pagina te vinden is. 

Maak jouw eigen website met JouwWeb